NAMESNIŠTVO , kao oblik upravljanja državom je poznat i više puta primenjivan model u istoriji Srbije. Naravno da su nameštenici određivani naredbom i nisu birani na izborima. Najčešće se primenjivao u slučajevima maloletnih vršioca dužnosti i trajao je do njihovog punoletstva. Međutim u sadašnjoj Srbiji, namesništvo nema rok trajanja, već se postavljanje gradonačelnika izjednačuje sa izbornim ciklusom, što je zapravo uvođenje namesništva u izborni sistem Republike Srbije. A kako je to u Evropi:

 

Grad Beč spada u jedan od najzelenijih većih gradova sa preko 53 odsto zelenih površina. U gradu se vodi računa o 990 parkova odnosno 480.000 stabala. Parkovi uz ulicu Ringstrasse ili park Prater nude mogućnost da u samom centru grada uživate u zelenilu. Pored bečke šume na obodima tu je i značajan dio nacionalnog parka Lobau. Lobau spada u jednu od posljednjih očuvanih srednjoevropskih močvara koja je ujedno stanište mnogobrojnih biljnih i životnjskih vrsta.

Po austrijskom ustavu svaki gradjanin Austrije, kao i stranac koji je primio austrijsko drzavljanstvo, moze biti biran za predsednika republike. Stranac sa austrijskim drzavljanstvom moze da bude postavljen i za predsednika vlade, ministra ili na neko drugo vazno drzavno mesto.

Da stranac postane izabrani gradonacelnik jednog grada, pa i manjeg mesta u Austriji, za to ne postoji mogucnost, ma koliko njegova vrednost bila ocigledna za dobrobit svih gradjana.

Da bi neko postao izabrani gradonacelnik postoji pravilo da on mora biti rodjenjem i poreklom mestanin. Pored svih vrednovanja koje ce gradjani proceniti na lokalnom izborima, kandidat mora biti covek koji i na mesnom groblju ima sahranjenih clanova familije, najmanje dve generacije. Znaci, da i korenima potice iz tog grada.
Na prvi pogled ovakav uslov oznacava diskriminaciju. Ali ako se spozna sustina, takvo pravilo dobija opravdanost. Austrijanci kazu da ce gradonacelnik koji potice iz mesta u kome je izabran, svoju funkciju doziveti i obavljati kao „domacin u svojoj kuci“. Gradonacelnik medju biracima poznaje mnoge iz najranijeg detinjstva, poznaje njihove familije, kao sto su se i njihovi preci medjusobno poznavali. Zajednicko poreklo, detinjstvo, medjusobne ljudske veze, po samoj prirodi stvari podsticace i stavljace moralnu odgovornost iznad najlicnijih interesa funkcije.

Prema austrijskom Ustavu lokalna samouprava ima veliku autonomiju u odnosu na pokrajinsku i centralnu vlast. Gradonacelnik postavlja gradskog sefa policije i obrazuje svoju „Gradsku vladu“ u kojoj svako ima jasna zaduzenja i za ciji ispravan rad on snosi odgovornost. Gradsku vladu, kao i sefa policije, gradonacelnik moze po potrebi i nahodjenju da postavlja i da menja.
Gradonacelnik odredjenog dana u nedelji licno prima i svoje sugradjane koji takav susret zahtevaju da bi mu izneli svoja vidjenja ili probleme.
Mandat gradonacelnika traje pet godina posle kojih se zakazuju novi izbori. Broj mandata jednog gradonacelnika nije ogranicen. Postoje gradonacelnici u Austriji koji su svoju funkciju obavljali i vise od dvadeset godina. Biraci su zakljucili da im uprava takvog gradonacelnika sasvim odgovara.
Zajedno sa gradonacelnikom gradjani biraju i nekoliko vidjenijih gradjana u „Gradski savet“ koji nema izvrsnu funkciju, ali je zato vrlo uticajan kod donosenja vaznih odluka. Gradski savet ima i uvid u finansijsko poslovanje gradske kase i pravo veta na finansijska ulaganja.

Na polovini vazdusnog odstojanja izmedju Salcburga i Insburga, u austrijskim Alpima sa nazivom Kicbilske alpi, nalazi se malo mesto Kicbil sa samo par hiljada stanovnika.
Kicbil je od sesdesetih godina ovog veka steciste svetskog dzet seta, onih iz „Gornjih deset hiljada“, koji na njegovim lepim padinama i ski stazama nalaze zadovoljstvo u zimskim sportovima.
Za mnoge je i od najvece vaznosti da ih u Kicbilu sretnu i da tamo budu vidjeni. U vreme ski sezone skoro je nemoguce naci u Kicbilu smestaj koji se mesecima pa i godinama ranije rezervise. U sezoni od decembra do marta tamo boravi pet i vise puta gostiju nego sto ima mestana, koji su uglavnom svi i zaposleni da se gosti sto bolje osecaju troseci svoj novac.
Kicbil koji je sa italijanskom Kortinom Del Peco i svajcarskim Sent Morisom najpoznatiji zimski mondenski centar u Evropi, pa i sveta, ima i u toku drugih godisnjih doba veliki broj svojih obozavalaca zbog prekrasnih predela austrijskih Alpi i prilicno blage klime.

Kicbil zivi od turizma cele godine i njemu je sve podredjeno. Lepe vile koje sluze za odmor bogatih Austrijanaca i drugih bogatih iz sveta, hoteli sa vise zvezdica, romanticne ulice sa mastovitim fasadama kuca i sa bezbroj malih, romanticnih prodavnica i restorana, pruzaju utisak o bogatstvu grada i njegovih stanovnika.

Od taksi, ugostiteljstva i trgovine, Kicbil godisnje naplacuje ogromne sume. Kao bogat grad koji ima sta i da ponudi, bio je organizator i Zimskih olimpijskih igara.
Za prosperitet Kicbila mnogo je zasluzan i njegov gradonacelnik Huber, za cija su dva mandata izgradjeni, pored postojecih, jos jedan moderni ski lift, dva hotela visoke klase, pokriveni olimpijski bazen, nove ski staze, potpuno je resen problem centralnog grejanja grada i dosta toga drugog.U vreme najvecih aktivnosti za prosperitet grada i najvecih priznanja gradjana, gradonacelnik Huber podnosi neopozivu ostavku.

Jedan clan Gradskog saveta otkriva da je gradonacelnik bez odobrenja saveta utrosio osamdeset hiljada silinga gradskog novca na uredjenje svog kabineta, kupivsi zavese, tepih i nesto namestaja. Na zajednickoj sednici saveta i gradonacelnika doslo je do sukoba i ostrih reci. O sukobu je prvo pisao lokalni list, da bi bulevarski listovi od slucaja napravili aferu. Gradonacelnik podnosi ostavku, na zalost gradjana Kicbila, sa obrazlozenjem da je pogresio jer nije trazio odobrenje Gradskog saveta za utroseni novac.Gradjani Kicbila i danas, dvadeset godina posle ostavke gradonacelnika, zovu najveci ski lift „Huberovom zicarom“, koji je u medjuvremenu i zvanicno dobio taj naziv zbog uspomene na uspesnog gradonacelnika.

 

https://www.forum-nis.org.rs/wp-content/uploads/2021/06/NAMESTENIK-ILI-GRADONACELNIK.pdf