Ostavka u Savetu za zaštitu potrošača Elektroprivrede Srbije

//Ostavka u Savetu za zaštitu potrošača Elektroprivrede Srbije

Ostavka u Savetu za zaštitu potrošača Elektroprivrede Srbije

By |2020-03-12T08:48:20+00:0011 novembra, 2019|Vesti|Komentari su isključeni na Ostavka u Savetu za zaštitu potrošača Elektroprivrede Srbije

Predsednik Centra za zaštitu potrošača Forum Jovan Jovanović podneo je danas neopozivu ostavku na članstvo u Savetu za zaštitu potrošača Elektroprivrede Srbije, ocenjujući da je ovo javno preduzeće prilikom donošenja poslednje odluke o poskupljanju struje prekršilo Zakon o zaštiti potrošača.

Jovanović je, istovremeno, negirao tvrdnju EPS-a da cena struje u poslednje dve godine nije porasla. U obrazloženju ostavke Jovanović je naveo da Savet za zaštitu potrošača- krajnjih kupaca električne energije EPS-a nije pitan za mišljenje, a čak nije bio ni upoznat sa planom za povećanje cene, iako Zakon o zaštiti potrošača propisuje da je „trgovac koji pruža uslugu od opšteg ekonomskog interesa dužan da sve odluke donosi po dobijanju mišljenja savetodavnog tela“.

Zakon propisuje da su ovakvi „trgovci“ obavezni da osnuju savetodavna tela u koja će biti uključeni predstavnici evidentiranih udruženja, odnosno saveza za zaštitu potrošača. Vršilac dužnosti direktora EPS-a Milorad Grčić doneo je odluku o obrazovanju Saveta tog javnog preduzeća u januaru prošle godine, a za člana imenovao i Jovanovića.
– U tački 4. Odluke stoji da će Pravilnik o radu Saveta biti donet na prvoj sednici Saveta, a on nije donet ni posle 22 meseca od osnivanja, jer nije održana nijedna sednica Saveta- naveo je Jovanović u ostavci podnetoj Grčiću, koji je predsednik Saveta, i ocenio da ovo telo „koje ima veliku odgovornost u suštini postoji samo na papiru“.